Najveći rizici neposjedovanja sustava upravljanja kvalitetom ISO 9001

June 9, 2023

Sustavi upravljanja kvalitetom srž su svakog poslovanja, ali možda nisu toliko popularni koliko bi trebali biti. Upravljanje QMS-om jedan je od najvažnijih aspekata poslovanja. Sustavi upravljanja kvalitetom, poznatiji kao ISO 9001 QMS, izvrstan su način da zaštitite budućnost svoje tvrtke i osigurate da u svoje svakodnevne radne navike uključite sve potrebne operativne mjere.

Briga za kvalitetu Vaših proizvoda

Uspostava sustava upravljanja kvalitetom ne znači samo da radite pravu stvar za svoje klijente i za svoje poslovanje, već i da radite pravu stvar za svoje zaposlenike. Ako nemate dobro upravljanje kvalitetom, mogli biste izložiti cijelu tvrtku riziku.

Ključno je imati sustav upravljanja kvalitetom kako biste osigurali da su vaši proizvodi sigurni i da zadovoljavaju potrebe kupaca. Mnogi su rizici povezani s nepostojanjem sustava upravljanja kvalitetom. Jedan od najznačajnijih rizika je nepoznavanje što će Vaš proizvod učiniti kada dođe u kupčeve ruke. Bez odgovarajućeg testiranja ne znate hoće li Vaš proizvod uzrokovati štetu ili će pružiti očekivanu korist.

Nove tehnologije stalno se pojavljuju

Nove tehnologije neprestano se pojavljuju i mijenjaju krajolik poslovanja. Najveći rizici povezani s ovim promjenama u tehnologiji uključuju sve veću upotrebu automatizacije, sustava upravljanja kvalitetom i analize podataka.

 Temi “kvalitete” često se pristupa u širem smislu te se pojam često koristi kao sinonim za “sigurnost”. Kvaliteta se jednostavno definira kao “stupanj izvrsnosti koji se pripisuje određenom entitetu ili mjeri”. Također može biti nematerijalno, ali općenito se odnosi na ideju da su proizvod ili usluga proizvedeni u skladu sa zahtjevima. Ti su zahtjevi obično postavljeni standardima i smjernicama.

Što radite kada Vaša tvrtka dosegne nove visine?

Kada Vaša tvrtka dosegne nove visine, kao rezultat toga mogu se pojaviti mnogi rizici. Neki od najčešćih rizika su nesreće i ljudska pogreška, ali to nisu jedine vrste problema s kojima se može susresti. Nedostatak sustava upravljanja kvalitetom može dovesti do svih vrsta problema na radnom mjestu.

Poduzeća obično rastu s vremenom, što znači da se neizbježno mijenja i smjer njihovog djelovanja. Tvrtka može imati povijest uspjeha i inovativnosti u jednom području, ali kada se odluči razgranati u drugo područje, veća je vjerojatnost da će se suočiti s rizicima. Na primjer, tvrtka bi se mogla nositi s velikim priljevom kupaca i dobiti sada kada je njihov proizvod postao popularan. Međutim, ovaj novi uspjeh može im donijeti i nove rizike poput pretjeranog opterećenja ili gubitka konkurentske prednosti.

Zašto je važan sustav upravljanja kvalitetom?

Prednosti sustava upravljanja kvalitetom su mnoge. Najvažnije je zaštititi tvrtku od pravnih rizika povezanih s lošom kvalitetom. Radi s odgovornošću za proizvod i također pomaže održavati tvrtku čistom jer zna što ulazi u svaki proizvod.

Bez sustava upravljanja kvalitetom, Vaša bi tvrtka mogla biti u opasnosti da ne slijedi najbolje prakse u industriji i povećati vjerojatnost tužbe. Važno je imati transparentnost s Vašim sustavom upravljanja kvalitetom jer Vam to pomaže procijeniti gdje briljirate, a gdje podbacujete, kao i daje dionicima povjerenje da mogu vjerovati Vašoj tvrtki. Osim toga, također je važno imati kulturu odgovornosti i imati zaposlenike koji su spremni preuzeti vlasništvo nad problemima unutar svojih odjela ili radnih funkcija.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Što je ISO 31000?

Što je ISO 31000?

ISO 31000 standard za upravljanje rizicima postaje sve važniji za organizacije diljem svijeta. Ovaj standard razvijen je s ciljem kako bi organizacijama pomogao u identificiranju, procjeni, upravljanju i praćenju rizika, što je ključno za uspješno poslovanje u...

Važnost procesa ocjenjivanja dobavljača

Važnost procesa ocjenjivanja dobavljača

Važnost procjene dobavljača igra ključnu ulogu u zamršenoj mreži modernih poslovnih operacija. Oni osiguravaju sirovine, komponente i usluge koje organizacije trebaju za stvaranje i isporuku proizvoda ili usluga svojim kupcima. Međutim, pouzdanost, kvaliteta i učinak...

Kako prevladati otpore pri implementaciji ISO standarda

Kako prevladati otpore pri implementaciji ISO standarda

Implementacija ISO standarda nije samo ispunjavanje specifičnih zahtjeva; također poziva na duboku transformaciju organizacijske kulture i prakse. Međutim, jedna od najstrašnijih prepreka na ovom putu je otpor promjenama. U nastavku su opisani izazovi s kojima se...