Što je ISO 31000?

September 22, 2023

ISO 31000 standard za upravljanje rizicima postaje sve važniji za organizacije diljem svijeta. Ovaj standard razvijen je s ciljem kako bi organizacijama pomogao u identificiranju, procjeni, upravljanju i praćenju rizika, što je ključno za uspješno poslovanje u današnjem sve složenijem i dinamičnijem poslovnom okruženju.

ISO 31000 standard pruža općenite smjernice za upravljanje rizicima u organizacijama, a primjenjiv je u svim sektorima. Standard se temelji na principima i konceptima upravljanja rizicima, uključujući kontinuiranu procjenu, upravljanje rizicima na svim razinama organizacije te uključivanje svih relevantnih dionika.

Primjenom ISO 31000 standarda, organizacije mogu poboljšati svoju sposobnost da prepoznaju i upravljaju rizicima te donose informirane odluke koje su usklađene s njihovim ciljevima. Osim toga, implementacija standarda može pomoći organizacijama u smanjenju rizika od gubitka vrijedne imovine, financijskih gubitaka, štete ugledu i drugih nepoželjnih posljedica.

Popularnost i primjena ISO 31000 standarda nastaviti će rasti iz godine u godinu, posebno s obzirom na povećanu osviještenost o važnosti upravljanja rizicima u poslovanju, naročito s obzirom na nestabilne gospodarske događaje u svijetu zadnjih godina. Standard je već postao važan alat za organizacije koje žele ostvariti društveno odgovorno poslovanje, a moguće je da će postati još važniji u svjetlu ubrzane digitalne transformacije i globalnih izazova kao što su pandemije, klimatske promjene i geopolitička nestabilnost.

Ukratko, ISO 31000 standard za upravljanje rizicima može biti ključni alat za organizacije koje žele poboljšati svoju sposobnost da prepoznaju, procijene i upravljaju rizicima u skladu s njihovim ciljevima i vrijednostima.

Upravljajte i Vi svojim rizicima, uočite ih na vrijeme te budite spremni sa svim mogućim odgovorima na iste.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ključne razlike između inspekcije i kontrole kvalitete

Ključne razlike između inspekcije i kontrole kvalitete

U svijetu proizvodnje i proizvodnje najvažnije je osigurati kvalitetu proizvoda. Dva ključna procesa koji pomažu u postizanju ovog cilja su inspekcija i kontrola kvalitete. Iako se ti izrazi često koriste kao sinonimi, oni imaju različita značenja i svrhe. U ovom...

Moć sustava upravljanja kvalitetom

Moć sustava upravljanja kvalitetom

U poslovnom svijetu kvaliteta je vitalna komponenta uspjeha. Od razvoja proizvoda do zadovoljstva kupaca, održavanje visokih standarda je ključno. Kao što je Aristotel slavno rekao: “Kvaliteta nije čin; to je navika.” Ova bezvremenska mudrost vrijedi za organizacije...

Važnost procesa ocjenjivanja dobavljača

Važnost procesa ocjenjivanja dobavljača

Važnost procjene dobavljača igra ključnu ulogu u zamršenoj mreži modernih poslovnih operacija. Oni osiguravaju sirovine, komponente i usluge koje organizacije trebaju za stvaranje i isporuku proizvoda ili usluga svojim kupcima. Međutim, pouzdanost, kvaliteta i učinak...